Van het bestuur – ‘Laat je sprint eens klokken met ons nieuwe systeem’

Ronald Schram, bestuurslid en lid commissie Elektronische Tijdwaarneming

Elke maand beschrijft iemand uit het bestuur wat hem of haar bezighoudt. Dit keer schrijft Ronald Schram over het nieuwe systeem dat onlangs is aangeschaft door het bestuur op verzoek van de wedstrijdcommissie.

Bij de finishlijn op onze atletiekbaan staat een mooie stellage met 6 stoelen. De jongere atleten van AVC zullen het niet meer meegemaakt hebben, maar hiermee werden de loopnummers van generaties atleten geklokt. Met een stopwatch, dus. De juryleden van AVC zijn hierin getraind door Ton Moes, want het is natuurlijk wel handig om te weten hoe dit werkt. Maar in de praktijk wordt de stopwatch eigenlijk niet meer gebruikt. Voor de wedstrijden die AVC organiseert, wordt E.T. (elektronische tijdwaarneming) ingehuurd. Gezien de relatief hoge kosten voor huur, heeft onze voorzitter Joop Beentjes bekeken of aanschaf mogelijk is. En dat is gelukt. Recentelijk heeft AVC, tezamen met Trias en AV DEM, een E.T. van TimeTronics systeem aangeschaft. Dat bestaat uit een camera, PC, start detectie en heel veel kabels.

Vanuit AVC zorgt Oscar Wokke voor de coördinatie. Hij heeft een groepje binnen AVC bereid gevonden om hiermee te leren werken: Ton Moes, Frank, van Esch, Peter Schermer en ondergetekende. Op dit moment zijn wij aan het proefdraaien. Dat wil zeggen dat wij bij wedstrijden gewoon E.T. huren en met onze eigen installatie schaduwdraaien. Dan loop je wel tegen wat aanloopprobleempjes aan. Zo wordt de camera gestart via de onderbreking van een elektronisch oog. Nu bleek dat bij de pupillenwedstrijd dat de kleinste pupillen hier gewoon onder door lopen! Inmiddels hebben wij dat aangepast en begint het systeem goed te draaien. De resultaten zijn goed, er zijn geen verschillen met de officiële tijdwaarneming. Wel zullen wij nog verder moeten oefenen met de bediening.

Samen met AV Trias en AV DEM is een ET werkgroep ingericht. Daarbinnen worden afspraken over reservering, beheer en operationele kosten geregeld. Onlangs is een heel fraaie windmeter aangeschaft, waarmee direct de windsnelheid en de windrichting worden vastgelegd. Inmiddels hebben wij ons ook opgegeven voor de AtletiekUnie cursus medewerker ET (90)/Chef ET (91).

Het klussenteam heeft inmiddels een mooi statief gemaakt op de stellage bij de finishlijn. Daarmee kunnen wij de camera zeer nauwkeurig uitlijnen. Het is millimeterwerk, je kunt op de duizendste seconde nauwkeurig timen. Laat je sprint eens klokken met ons nieuwe systeem, zou ik zeggen.

Dit artikel is geschreven door bestuurslid Ronald Schram (geplaatst door Paula Vrolijk op 23 juli 2017).

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.