D spelen – Onvergetelijke dag in het Olympisch Stadion met een razendsnelle Lars”

Afgelopen zondag was de langverwachte dag voor een flinke groep junioren; de D spelen in Amsterdam. De D spelen worden al jaren gehouden en is het grootste D junior – atletiekevenement van Nederland, de wedstrijd wordt gezien als het NK. Qua locatie zat het ook al goed, waar vorig jaar de europese top nog streed om de medailles op deze baan, onder andere ‘onze’ Dafne Schippers, was het deze keer de beurt aan de D junioren. De junioren groep heeft, na mindere tijden, een ongelofelijke opleving. Het was de eerste keer sinds 2012 dat AV Castricum zich weer meldde op het nationale D junior toneel.  Met een flinke delegatie van 9 junioren betrok AV Castricum het strijdveld.

De dag startte om 11.00 uur met het hoogspringen bij de Jongens D2. Op dit onderdeel waren twee groepen gemaakt, een sterkere en een minder sterke.

Onze atleet, Art Antipin, had zichzelf in de sterke groep weten te krijgen met een PR van 1.52 (tevens een notering op de beste sprongen van het seizoen). Hoogspringen in het stadion, met vele toeschouwers en met sterkere concurrenten is ongelofelijk stressvol. Helaas kon Art de door zichzelf hoge verwachtingen vandaag niet waarmaken, hij kwam niet verder dan een sprong van 1.30 m (13e). Ongelofelijk jammer, maar hij heeft op andere momenten laten merken dat hij bij de nationale top hoort. Zijn tweede onderdeel van de dag, het verspringen, ging wel verdienstelijk, hierbij eindigde hij op de 10e plaats met een sprong van 4.64 m.

Na het inspringen kon om 11.15 uur ook het eerste onderdeel van Mathilda Way en Bernou van Dam beginnen. Beide dames zijn uitstekende verspringsters en dat ze ondanks het sterke deelnemersveld, toch de wedstrijd mee mochten maken met z’n tweeën is van uitzonderlijke klasse. De dames eindigde op een 22e, respectievelijk 30e plaats (4,11 m en 3,95 m). Kort daarna konden Bernou en Mathilda zich klaarmaken voor hun tweede onderdeel. Bernou had als onderdeel de 60 meter sprint gekozen. De sprint is ieder jaar weer het sterkst bezette onderdeel en ook dit jaar was dat niet anders. Met een tijd van 9.63 sec kon Bernou helaas geen rol spelen voor een topklassering (47e).

Mathilda kwam er laat achter dat haar hoogspringen eerder zou beginnen. Haar warming- up was minimaal en desondanks kwam ze (opnieuw in de beste groep) tot een sprong van 1.40 m. Ver onder haar PR van 1.50 m, maar alsnog een knappe prestatie met een 13e plaats.

De klapper van de dag werd door Lars Boeschoten geleverd. Om 12.45 uur was het zijn moment om te shinen op de 80 meter. Lars is een zeer goede sprinter en een top 20 klassering leek reëel (want in het sterke deelnemersveld met kleine verschillen absolute top is). Ondanks de zenuwen liep Lars de geweldige tijd van 10.66 sec, dit zou een clubrecord hebben betekend en een vernoeming in de snelsten allertijden lijst. Helaas was de wind +2,4 waardoor zowel het clubrecord en de vernoeming verdwenen. Het record uit 1985 zal nog even blijven staan. Lars plaatste zich voor de halve finale en strandde helaas daar op een 10e plaats. Ondanks de teleurstelling dat hij niet door was, moeten we absoluut een oogje in het zeil houden, van Lars kunnen we nog veel verwachten. Na zijn halve finale ging hij direct verspringen. Helaas kwam hij hier niet in zijn vorm, niet onbegrijpelijk aangezien hij twee zware races achter de rug had. Hij eindigde op een 16e plaats met 4.54 m.

AV Castricum was al geruime tijd afwezig op de D spelen, maar op de werponderdelen waren we al helemaal niet te vinden. Tot zondag. Danny Kruidenberg, hield de Castricumse eer hoog bij het discuswerpen en het speerwerpen. De rondbaan kon alleen betreden worden door atleten, dus Danny stond er tijdens zijn onderdelen veelal alleen voor zonder advies van zijn coaches. Ondanks dat liet hij zien dat we erg trots op hem mogen zijn met een discusworp van 15.45 m (9e) en een speerworp van 18.66 m (18e).

De stuiterbal van de junioren en goede 1000 meter loopster, had vandaag ook een uitstapje gemaakt naar het discuswerpen. Pipp Pauzenga gooide de discus 11.99 meter, dit resulteerde in een 23e plaats. Haar spektakelnummer zou de 1000 meter moeten worden, maar helaas liep haar race niet zoals gepland. Ze strandde op een 44e plaats met een tijd vér boven haar PR: 3:44,39. Zoals een goed sportvrouw betaamt ging ze goed om met de mindere prestaties van de dag.

Op hetzelfde onderdeel, de 1000 meter, hadden we nog een kracht. Franka Holland – die
in de ochtend al een mooie sprong liet zien bij het verspringen (31e met 3,64 m) – liet ook van zich horen op de 1000m en toonde haar zeer goede vorm. Vanaf de start wist Franka de kop te pakken en deze wist ze de hele race vast te houden. Met een prachtige eindsprint snelde ze naar een tijd van 3;33,71 (19e). Het winter(cross)seizoen wordt hopelijk net zo succesvol voor Franka.

Sem mocht lekker laat starten met zijn wedstrijd. Dat heeft voordelen, want je kunt je heerlijk voorbereiden, maar je kunt ook ongelooflijk zenuwachtig worden. Gelukkig hield Sem het hoofd koel en hij sprong naar een 7e plaats (4,34 m). Dit is tevens de beste klassering van AVCastricum. Na zijn prachtige sprong, kwam snel de 1000 meter. De warming-up was gering, desondanks liep hij 3:39,43 (31e).

Al met al mogen we terugkijken op een geslaagde dag. De sfeer in het Olympisch Stadion was geweldig en de organisatie was top! Complimenten Atletiekvereniging Phanos voor de grote hoeveelheid tijd die er zichtbaar dan wel onzichtbaar in dit evenement is gestoken. De prestaties van sommige atleten waren naar hun mening ondermaats en natuurlijk is de teleurstelling soms moeilijk. Voor velen was het de eerste wedstrijd van deze grootte, dus het is niet raar dat dit effect heeft op de prestaties zo in het laatste weekend van de zomervakantie.

Met een ervaring rijker, vier top-10 klasseringen en één prachtig PR voor Lars, kunnen we met een gerust hart het winterseizoen in. Maar eerst; de clubkampioenschappen!

Voor alle foto’s, klik hier.

Geschreven door Sten van der Moer, geplaatst door Annette IJzer op 4 september 2017
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.